top of page

Speel!

Training in sociaal- emotionele vaardigheden met behulp van drama

Mier en Leeuw is er voor kinderen die binnen het reguliere onderwijs extra ondersteuning nodig hebben in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Door middel van drama- opdrachten, waarbij ontspanning en samen plezier maken de motor voor ontwikkeling zijn, oefenen de kinderen hun (nieuwe) vaardigheden. 

In de trainingen van van Mier en Leeuw worden in een veilige sfeer lastige situaties gecreëerd waarmee de kinderen direct nieuwe vaardigheden kunnen oefenen. De dramalessen zijn het middel, waarbij vaardigheden zoals "je inleven in een ander, samenwerken, je eigen ideeën profileren, jezelf laten zien voor een groep en ruimte geven aan anderen" de gebieden zijn waarin oefenmomenten kunnen zitten. Hierin onderscheiden de trainingen van Mier en Leeuw zich van reguliere SoVa trainingen waarbij voor sommige kinderen de vertaling van een (SoVa) techniek naar realistische situaties heel lastig is.
De projecten zijn geschikt voor kinderen met ASS, kinderen die hoogbegaafd zijn, kinderen met ADD, ADHD, ODD, kinderen met het syndroom van Down. Ook als nog niet helemaal helder is wat er aan de hand is, kunnen de projecten een waardevolle toevoeging zijn en een signalerende functie hebben. Daarnaast is er een project dat specifiek gericht is op de groepsdynamica. Voor elk kind dat niet vanzelf past in het reguliere onderwijssysteem en voor elke leerkracht die ondersteuning wenst bij de extra begeleiding van deze kinderen.

unnamed.jpg
Home: Welkom

Aanbod

Ik & Anders

One%2520of%2520my%2520mural%2520photos%2520from%2520my%2520trip%2520to%2520Katowice%2520last%2520Sat

Drama met de focus op een individueel ontwikkelproces

Ik & Wij

spreeuwen_edited_edited.jpg

Drama in kleine groepen met hetzelfde ontwikkeldoel

Ik & de Groep

Street%2520performer%2520in%2520the%2520streets%2520of%2520Camden%252C%2520London_edited_edited.jpg

Drama bij groepsdynamische processen

"De lessen van Miriam zijn een verrijking. De kracht van haar lessen zit erin dat ze oprecht geïnteresseerd is in het kind en maatwerk levert op zijn of haar behoeften. Ouders krijgen van tijd tot tijd een verslag van wat er gedaan en geleerd is. Als je het verslag leest, heb je het gevoel dat je erbij bent geweest.
Miriam verpakt haar opdrachten in originele dramalessen waarin de hoofdpersoon wordt omringd door een groepje klasgenoten dat elke vier weken wisselt. Zo leren de kinderen in hun eigen dagelijkse schoolomgeving samen te werken, hun sociale vaardigheden te verbeteren, respectvol om te gaan met elkaars verschillen en zichzelf te presenteren. In de jaren dat Miriam onze zoon heeft begeleid, zijn de vaardigheden van hem zodanig verbeterd dat hij ondanks zijn Asperger socialer is dan veel andere kinderen van zijn leeftijd. Ook hebben de lessen van Miriam zeker bijgedragen aan de hechte band van de kinderen in de klas van onze zoon. Eigenlijk verdient iedere klas les van Miriam! "

Moeder van een zoon met Asperger

Moeder van een zoon met Asperger

Ik vond de lessen erg leuk, en dit is een hele goede manier om sociale vaardigheden te leren. De drama lessen zijn een goede vermomming voor het leerelement en dat de hele klas erbij betrokken was, was ook fijn. Iedereen leerde hiervan en zag ernaar uit".

Leerling met ASS, volgde "Ik & Anders"

Woorden schieten me te kort (en de tranen in mijn ogen merk ik) om jou te bedanken voor alles wat je hebt gedaan tot nu toe voor/met onze dochter"

Vader van een dochter met down-syndroom, bij de overgang van regulier BO naar VO

Lieve Miriam, zoals je gezien hebt, is ons kind gisteren geslaagd voor de HAVO. Hij heeft de middelbare school in een keer doorlopen. We zijn enorm trots op hem maar willen jou ook nogmaals enorm bedanken want jij hebt de basis gelegd voor zijn sociale vaardigheden waarmee hij zich staande heeft weten te houden in de groep. Jij hebt hem vertrouwen gegeven en jouw methode zou eigenlijk in alle basisschool klassen moeten worden ingevoerd. Je hebt echt verschil gemaakt en daar zullen wij jou altijd dankbaar voor blijven.

Moeder van een kind met ASS
(Kind heeft op de basisschool 3 jaar lang Ik & Anders gevolgd).

Kinderen leren zich uiten en respect hebben voor verschillen. Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden,  hun creatief denken en het vergroot hun zelfvertrouwen. Niet elk kind is verbaal sterk, spel kan hen helpen in zich uiten. Het voordeel van werken met klasgenootjes is dat het een vertrouwde groep is. Daarnaast verbetert de sfeer in de groep. Doordat de groep gemengd is leren de kinderen van elkaar in voordoen en nadoen.

J. de Ronde, Directrice basisschool De Postiljon Soesterberg

unnamed (2).jpg

Bevlogen dramatherapeut en dramadocent

Spel, spelen, verbeelding, creëren... ik kan me niet voorstellen dat ik het niet doe. Ik word er heel blij van.
In de afgelopen jaren werkte ik als dramatherapeute, groepsleidster, trainer, docent drama, creatief coach, waarbij ik veel gebruik maakte van creatieve werkvormen. Ik zie bij anderen en ervaar bij mezelf dat het op die manier makkelijker is om bij je intuïtie en gevoel te komen, om van daaruit een veranderproces aan te gaan. 


Ik hou van mensen en hun verhalen. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal dat ze meedragen, waarin ze uniek zijn en ze maakt tot wie ze zijn, ongeacht hun leeftijd. 


De mensen met wie ik samenwerkte schreven over mij:
"Miriam is een sprankelende persoonlijkheid, warm en betrokken. Goed in staat om te luisteren en te analyseren. Een creatieve verbinder". 


Dat vind ik mooi om te horen. Ik krijg er blosjes van op mijn wangen....

Wat doet Mier en Leeuw nog meer?

Een straat, een huis

Dramaprogramma voor kinderen met NT2, ter bevordering van de taalontwikkeling

De Caravan

Training voor leerkrachten: werken aan theatrale presentaties met de klas

Light my fire

Workshop voor leerkrachten en andere volwassenen, om je innerlijke vuur op te porren

Kunst enzo

Coaching voor leerkrachten: aan de slag met de SLO leerlijnen kunstzinnige oriëntatie

Image by Max Kobus

Contact

Tel.: +31 (0) 624736307

  • Facebook
  • LinkedIn

Dank je wel!

Blog

Leesvoer uit mijn dagelijkse praktijk

bottom of page